Geschiedenis

De Folkloristische Dansgroep Midden Twente is een dansgroep uit Delden in de Hof van Twente. De groep is opgericht in 1947 met het doel de Twentsche streekfolklore te bewaren voor het nageslacht. Het dansrepertoire bestaat uit plusminus vijfendertig oude, veelal Achterhoekse en Twentse dansen. De meest bekende dansen zijn de Driekesman, Pot met bonen en de Hôksebarge. De leden van de groep zijn gekleed in originele Twentse klederdracht, zoals deze omstreeks 1900 werd gedragen.

Zo ziet men ons het liefst: klomppen, stemmig zwart, vrouwen met gesteven, in blokjes gestreken schort en de hoofden omzoomd door de knipmuts:

Boerendansers Twenthe

De Rappe Klömpkes
De vereniging breidde zich in 1973 uit met een kindergroep: De Rappe Klömpkes. Zij nemen een extra bijzondere plek in binnen onze vereniging, welke altijd erg veel waardering oogst voor de ongedwongen wijze van vertolking van de Twentse folklore:

De Rappe Klompkes

Schaapskooi ’t Schoap’n schot
Sinds 1985 beschikt de vereniging over een sfeervolle oefenruimte; de schaapskooi op het landgoed van Kasteel Twickel. Deze schaapskooi genaamd ’t Schoap’n schot werd al snel het startpunt voor vele, folkloristische activiteiten die onze vereniging onderneemt, zoals:

  • optredens in de vakantieperiode juli, augustus en september
  • Twentse avonden, toegankelijk voor publiek
  • start en eindpunt van herfst en winterwandelingen met folkloristische omlijsting met o.m. oude ambachten
  • folkloremiddagen

U vindt ’t Schoap’n schot aan het Bornsevoetpad 7 in Ambt-Delden, tegenover kasteel Twickel, nabij de algemene parkeerplaats.